У месту Бањска на Косову и Метохији у времену од 24. до 26. марта о.г., поводом 24.годишњице Нато агресије на СРЈ, одржана је 15. Конференцијa српских националних организација из земаља региона. На скупштини су били представници из земаља региона: Румуније, Мађарске, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, а најављено је и учешће Албаније.

Председник Управног одбора Конференције др Момчило Вуксановић упознао је са планом рада Конференције, а у име домаћина присутне је поздравио Момчило Гвоздић, председник локалне самоуправе. Он је истакао да општина Звечан са Српски националним савјетом Црне Горе има дугу историју заједничке сарадње и да се нада да ће убудуће то бити случај и са осталим кровним организацијама српског народа у земљама региона.

Момчило Вуксановић је истакао да је Конференција симболично организована у Бањској на Косову и Метохији, како би српском народу са ових простора пружили подршку у чувању својих националних интереса.

Присутнима се испред Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону обратио савјетник директора за регион Ђорђе Алексић. Поздравио је одлуку организатора да се Конференција одржи на Косову и Метохији. Нагласио је да смо ми један народ одакле год долазимо. ,,Оно што постоји овде, на Косову и Метохији, не постоји нигде у свету. Толико сакралних објеката, та енергија, духовност која кроз векове долази до нас. Наши преци, наши свеци су дали све што су имали да би то оставили нама.”

Учешће у расправи узела је и представница Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, истакла је да је положај Срба у ФБиХ у 2022.години додатно погоршан како са аспекта безбедности тако и са аспекта имовинских права, а њихов број, према проценама, смањен на само 36 000.

Учесници Конференције посетили су и Манастире Бањска, задужбину српског краља Милутина и манастир Соколицу на територији општине Звечан, као споменик културе изузетног значаја. У Косовској Митровици учесници конференције посјетили су храм Светог Димитрија, а код споменика ,,Бели анђео” запалили свеће и одали пошту страдалим у НАТО агресији.