-Скрнављење Саборног храма Вазнесења Господњег у Стоцу представља континуиран напад на српске православне објекте, а самим тим и на слободу изражавања вјероисповести православног становништва на територији ФБиХ – изјавио за Срну предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић.

This image has an empty alt attribute; its file name is 32746921_2087152241296952_6042291907638329344_n.jpg

Радановић је истакао да су се према евиденцији овог одбора, у прошлој години, закључно са новембром, догодила 62 напада на гробља и црквене објекте, али доста тога није пријављено.

-Сматрам да није ријеч о спорадичним нападима, већ да то има елементе организованих активности против праволсавног становништва и цркве, те да се крши Уставом загарантовано право на слободу и изражавања вјероисповести – додао је он.

Истичући да је православна црква симбол мјеста гдје се слободно испољава вјера, Радановић је нагласио да се нападима на православне објекте шаље порука вјерујућем становништву да ту није сигурно.

Подсјетио је да је прошле године више пута оскрнављена црква у близини мигрантског кампа Липа поред Бихаћа, затим у Благају поред Илиџе, а више пута су непозната лица пријетила и улазила у двориште српске православне цркве у Бугојну.

Прошле године смо имали стравичан напад на Српску православну цркву у Мостару када су уништени каблови за расвјету и црквено звоно. Имамо више напада н амале православне капеле које се налазе поред гробаља. један од примјера је уништавање православне капеле поред села Босна у општини Какањ-рекао је Радановић.

Он сматра да се више напада догодило него што је евидентирао Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

-Ми смо имали прошле године рушење шест православних споменика на подручју општине Кључ, али су честе појаве да се руши један или два споменика, па се то утврди тек након двије или три године јер потомци нису пријавили-навео је Радановић.

Он је истакао да ба тај начин српско православно становништво на територији ФБИХ покушава да прође лакше јер, када пријаве извршење кривичног дјела, покреће се поступак у којем морају да дају изјаву у полицији и да се задржавају, а они су обично дошли ту да прислуже свијеће својим најближима.

-Они не пријављују полицији штету него само изврше замјену споменика-напоменуо је Радановић.

Непознати починилац оскрнавио је Саборни храм Вазнесења Господњег у Стоцу, на којем је покушао да развали врата, изјавио је Срни раније свештеник Дејан Грчић, додајући да је ово ружна порука за Србе у овом граду да њихова имовина није сигурна.

Свештеник Грчић први је затекао овај призор и о свему обавијестио полицију која је обавила увиђај.