У канцеларији Владе Републике Српске у четвртак је одржан састанак представника Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ с представницима српских организација и удружења у Брчко Дистрикту. Састанку су били присутни представници организација Конзервативни клуб Брчко, удружења Крајишника Брчко и удружења сарајевских Срба у Брчком, саопштено је из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

 

This image has an empty alt attribute; its file name is 01ed1555928a6ffae67c.jpeg

Тема састанка била је заштита имовинских и стварних права Срба у Федерацији БиХ, остваривање права на обнову електричне мреже за српска села у Федерацији, поправка путева, обнова кућа и друге комуналне инфраструктуре. Констатовано је како је највише Срба у Брчком избјегло и расељено из општина Јајце, Доњи Вакуф, Бугојно, Илијаш, а има и значајан број Срба из Херцеговине који су нови дом пронашли у Брчком. – Договорено је да се у насељима Гредице Илићка и Грбавица у Брчко дистрикту организују јавне трибине с грађанима који имају имовинска права у Федерацији БиХ, да се народу приближи поступак хармонизације грунтовнице и катастра у Федерацији БиХ – изјавио је Ђорђе Радановић из Одбора за заштиту права Срба. У вези обнове комуналне инфраструктуре највише пажње је посвећено обнови електро мреже за насеља Брванци и Крезлук, а за обнову друге инфраструктуре за села Бравнице и Винац, све општина Јајце, додаје се у саопштењу. У Брчком је 1991. године живјело 18.128 Срба, а по посљедњем попису из 2013. године, живи њих 28.884. Око 10.500 Срба који данас живе у Брчко дистрикту, а избјегли су из Федерације, и даље има имовину (њиве, шуме, воћњаке, пашњаке и др.) у Федерацији БиХ, навео је Радановић.

Рад канцеларије Одбора за заштиту права Срба је подржан од стране Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије. Ова подршка обезбеђује бесплатну правну помоћ расељеним Србима у процесу заштите њихових имовинских и других права.